Dansbandsfantast – sno stilen!

Vill du ha en ny livsstil och haka på det skönsjungande dansbandståget eller bara klä ut dig för en kväll?

Modetrenderna inom dansbandsvärlden varierar naturligtvis, men har under alla tider haft ett visst je-ne-sais-quoi som man inte riktigt hittar någon annanstans. Det handlar om en känsla, att ha känsla för feeling. Man gillar gunget och tugget. Stilen inom dansband är ju oftast ganska ljus. Det är livsbejakande musik för den som inte väjer för de stora frågorna som kärlek, vänskap och fred. Men också längtan och subtil åtrå, efter att smälta samman med den man verkligen älskar. För att verkligen ta till sig budskapet kan man behöva kliva in i stilen, ikläda sig en kostym och bli ett med dansbandsatmosfären. Detta är ett klassiskt skådistrick som många stora stjärnor använder. När de ska gestalta en särskild typ av person, med en speciell dialekt eller ett särpräglat yrke, närstuderar de ämnet ifråga och lever som att de vore den personen på riktigt. Så kan man göra för att komma in i dansbandsbranschen också. Man ska såklart lyssna riktigt, riktigt mycket på dansbandsmusik också.

Vilken tidsepok talar till ditt bultande dansbandshjärta?

Leende guldbruna ögon eller Judy min vän? Varje decennium har inneburit sin egen stil i dansbandsvärlden. 1970-talet var ett starkt årtioende, när dans i Folkets park var ett stående inslag på veckoagendan för landets käcka ungdom. Man delade kanske på en mellanöl eller en läsk av märket Merry, och diggade sköna band som Flaminokvintetten eller Thorleifs. Varför inte inspireras av något av deras skivomslag? Flamingo, som kvintetten ofta kallades, uppträdde gärna i likadana kostymer av typiskt sjuttiotalssnitt: med utsvängda byxor, stora slag, slim fit och inte sällan dubbelknäppning. Men välj dräkt efter eget tycke – flamingornas favoritfärger var både knallrosa och klargrönt, såväl som syrenlila och solgult! 1990-talet var ett annat guldårtioende på dansbandshimmeln. Dansbanden var plötsligt överallt, efter en liten tillbakagång under 80-talets discovurm, och sågs såväl i caféprogram i Sveriges Television som på Bingolotto – och hördes såklart på radion. Låt dig inspireras av de stora dansbandsdrottningarna: sköna kvinnor i blommiga klänningar eller färgstarka kläder. Det kan vara mer lättburet än sjuttiotalskostym. Ledorden är helt enkelt raffiga mönster, fräck ögonsminkning, varma toner och mycket hjärta. Dansbandsdrottningarna är starka kvinnor som alltid har ett leende över till fansen! Eller nå’n tjusig karl!

Fler band att inspireras av:

  • Vikingarna. Veteraner inom dansbandsrörelsen och än idag en inspirationskälla. Kostym är givet. Rutig kavaj med svart slag och fluga är en given hit, liksom vita byxor, vit skjorta och marinblå, vitkantad väst. Vikingarna klädde sig enhetligt: lika för alla. En demokratisk stil, som blir väldigt effektfull om man är sex personer som alla är iförda ljusa chinos, röd kavaj och svart slips. Läckert!
  • Kikki Danielsson. Djurälskare, blondin och gayikon. Kikki har i perioder kört en countryinspirerad stil med hatt och fjäderboa och raffiga strumpbyxor. Hon har ofta föredragit starka färger och smycken.
  • Schytts. Något av en doldis inom dansbandsvärlden. Lät föreviga sig själva i bara mässingen, endast iförda röda eller svarta hattar som täckte de vitala delarna. Bandets sångare, Christer Oxenryd, bar även svarta strumpor. En stil väl värd att fundera över!